Politici contabile, manual obligatoriu – exemple uzuale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Politicile contabile reprezintă principiile, bazele, convențiile, regulile şi practicile specific aplicate de o entitate la întocmirea şi prezentarea situațiilor financiare anuale.

Exemple de politici contabile sunt următoarele:

  • alegerea metodei de amortizare a imobilizărilor;
  • reevaluarea imobilizărilor corporale sau păstrarea costului istoric al acestora; înregistrarea, pe perioada în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată;
  • alegerea metodei de evaluare a stocurilor;
  • contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
  1. Alegerea metodei de amortizare presupune alegerea uneia dintre cele 3 metode de amortizare potrivit prevederilor legale, si anume: amortizarea liniara, amortizarea degresiva si amortizarea accelerata.
  2. Reevaluarea amortizarilor corporale : Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Diferenţa rezultată dintre valoarea justă şi valoarea contabilă a activului trebuie  să fie prezentată ca un plus de valoare sau ca un minus de valoare. Valoarea justa este valoarea de piata a imobilizarii.
  3. Metoda de evaluare a stocurilor: se va utiliza una dintre cele 3 metode de evaluare a stocurilor prevazute de legislatia fiscal: metoda FIFO, metoda LIFO, metoda CMP.
  4. Inventarierea – Inventarul permanentconstă in evidenţierea in debitul conturilor de stocuri a valorii stocurilor  intrate, la preţ de inregistrare, iar in creditul acestora reflectându-se ieşirile din gestiune a  stocurilor. Soldul conturilor de stocuri reflectă valoarea bunurilor existente in gestiune, la preţ de inregistrare. Inventarul intermitent constă in stabilirea ieşirilor şi inregistrarea lor in contabilitate pe baza inventarierii stocurilor la sfârşitul perioadei. In acest caz, ieşirile se determină ca diferenţă intre valoarea stocului iniţial plus valoarea intrărilor şi valoarea stocului final, determinat pe baza  inventarierii. Metoda inventarului intermitent constă in faptul că intrările de stocuri nu se inregistrează prin conturile de stocuri, respectiv conturile din clasa 3, ci prin conturile de cheltuieli, respectiv conturile din clasa 6.

Manualul de politici contabile editat de Contzilla.ro este utilizat de peste 5.500 de entitati.

Manualul de politici contabile este insotit bonus de manualul de proceduri contabile.

Comanda aici.

 

Articole similare

Comentariul tau aici